Пловдив да има нов площад – Театрален – е предложила Сюзанна

...
Пловдив да има нов площад – Театрален – е предложила Сюзанна
Коментари Харесай

Пловдив ще има нов площад – Театрален

Пловдив да има нов площад – „ Театрален ” – е предложила Сюзанна Василевска, шеф на Драматичен спектакъл – Пловдив.

Пространството е сред ул. “Лейди Странгфорд “, ул. „ Ангел Букурещлиев “ и ул. “Цариброд “. Чрез този акт, в навечерието на Световния ден на театъра – 27 март, ще се отдаде дължимото самопризнание на създателите, занимаващи се с театрално изкуство в Пловдив

Идеята ѝ е възприета от кмета Костадин Димитров и предлагането е оповестено за публично разискване. След това би трябвало да бъде гласувано от Общинския съвет. 

Мястото е определено, защото през 1881 година двамата французи Босси и Брюн трансформират някогашна бейска къща, намираща се наоколо до трите улици, в хотел. За да преборят конкуренцията, те вземат решение да създадат в двора му нова постройка за представления. Така се появява първият сценичен салон у нас, носещ името Международен спектакъл " Люксембург ". Той е обзаведен по модела на задграничните театри, в зрителната зала са ситуирани мраморните бюстове на 17 класици - Софокъл, Еврипид, Шекспир, Корней, Шилер, Гьоте и други  Откриването се е състояло на 24 март 1881 година с зрелище на пътуваща гръцка натрупа и пиесата " Луиза Милер " на Шилер.

Сградата на днешния спектакъл " Н. О. Масалитинов " също се намира наоколо до площадчето, чието преименуване следва, предава 24 часа.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР